IPMA 2010 24. Dünya Proje Yönetim Kongresi

IPMA (International Project Management Association) 24. Dünya proje Yönetim Kongresi 1-3 Kasım tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Daha önceki bir yazımda belirtmiştim, IPMA en eski proje yönetimi kuruluşu ve 1965 yılından bu yana aktif. İsviçre kökenli bir kuruluş. Etknlikleri 1 Kasım pazartesi günü başladı. Çalıştığım şirket, Avea, sponsor olduğu için 2 gün etkinliklere katıldım. Pazartesi günü sponsor olarak bir de konuşma yaptım. Konuşmamda Avea’daki proje yönetimi tecrübesini aktarmaya çalıştım. Biz projeleri nasıl yönetiyoruz? Proje Yönetimi disiplinini nasıl uyguluyoruz? Bunları aktarmaya çalıştım. Bana ayrılan süre 20 dakikaydı. Salonda bulunan dinleyicilerin %90’ı yabancı olduğu için sunumu İngilizce yaptım. Sunumumun sonunda şirketimizin “Proje Yönetimi Olgunluk Seviyesini (Project Management Maturity Level)” ve bize göre çizilen bu seviyenin neresinde durduğumuzu gösterdim. Benimle birlikte diğer sponsorlar, Vodafone ve Turkcell de sunum yaptılar.

Sunumlarımız bitince dinleyicilerin sorularını aldık. Proje Yönetimi Olgunluk Seviyesi dinleyicilerin çok ilgisini çekti ve bu konuda birkaç soru geldi. Bir tanesi bu konuda eklediğim görselin kaynağının neresi olduğu diğeri de biz bu seviyeyi korumak için neler yapıyoruz… Proje Yönetimi olgunluk seviyesi ile ilgili birçok görsel var. Farklı kurumların hazırladıkları ya da bu konuda profesyonel çalışan kişilerin oluşturdukları birçok görsel var. Ben içlerinden bir tanesini seçtim, bize uygun olduğunu düşündüm. Seçtiğim görsel aşağıda.

Burada ilk adım olan ad-hoc, ihtiyacımız olduğunda proje yönetmeye çalışıyoruz. Planned, projeler için plan yapıyoruz. Managed, proje yönetimini şirket içinde bazı departmanlarda gerçekleştiriyoruz ama tümünde değil! Integrated, proje yönetimini bütün departmanlarda gerçekleştiriyoruz. Sustained, bütün organizasyonda proje yönetimi yapıyoruz ve şirketin stratejik bakış açısıyla uyumlu projeler gerçekleştiriyoruz, program yönetimi var…

Biz proje yönetimi disiplinini şirkette oturttuk. Kendi metodolojimiz var. PMO, program yönetim ofisi, var. Proje Yönetimi kültürü şirkette oluşmuş durumda. Proje Yöneticisi arkadaşlarımızı sürekli eğitiyoruz. Proje Yöneticilerini ayda bir bir araya toplayıp proje yönetimi üzerine fikir paylaşımında bulunuyoruz. 2 sene içinde 20 kişi PMP oldu. Hatta bunların 17 tanesi, geçen sene 8 ay içinde bu sertifikayı aldı. Eğitimden geçen, PMP olan arkadaşlar belli bir disiplin içinde proje yönetimi metodolojimizi uygulayarak projeleri yönetiyorlar. Her proje sonunda öğrenilen dersler (lessons learned) hazırlıyorlar ki daha sonra yapılacak projelere tecrübeleri aktarıyorlar.Görselde 4-5 arasında yer aldığımızı düşünüyorum. Vurguladığım gibi proje yönetimi kültürünü sağlamlaştırmak için, elimizden geldiğince, çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Share/Save/Bookmark

Share