PMI Munich

24 Ocak 2009 günü, PMI Münih bölge derneğinden (PMI Munich Chapter) bir e-posta aldım. Bana nasıl ulaştılar bilmiyorum. PMI Münih bölge derneğinin iletişimden sorumlu başkan yardımcısı Cüneyt Tural Şubat ayında yayınlamayı planladıkları bülten için benden İngilizce bir yazı hazırlayıp göndermemi rica etti. Yazının konusunun, PMI‘nın Türkiye´de gördügü ilgi ve konumu üzerine olmasını istiyorlardı. Ben de bu isteğe memnuniyetle cevap verdim.

Kaleme aldığım yazı özetle:

Türkiye’de Proje Yönetimi disiplini ve PMI farkındalığı 90’ların ortasında başlamış. Türkiye’nin en büyük bankalarıdan birisi bu konuya ilgi göstermiş, proje yönetimi çerçevesini anlamaya ve kendi bünyesinde uygulamaya çalışmış. Kendi çalışanları için eğitim programları düzenleyerek PMP olmaları için çaba sarf etmişler.Kendi projeleri için esnek, disiplinli ve verimli proje yönetimi yeteneklerine sahip olmayı istemişler. Bu çalışma ile şirkete proje yönetimi disiplini getirip metdolojilerini oluşturmuşlar. 2000’li yıllarından başından itibaren sadece kurumsal firmalar değil bireyler de bu konuya ilgi göstermişler. Zaman içerisinde PMI bilinirliği artmış ve yaygınlaşmış. Artık kurumlar sertifikalı proje yönetimi profesyonellerini aramaya başlamış ve çalışanlarını da PMP olmaları için teşvik etmektedir. Türkiye nüfusuna oranla bugün, PMP sayısı maalesef azdır. Fakat PMP sertifikasına ilgi gün geçtikçe artmakte ve insanlar bu sertifikayı almak için ilgi ve çaba göstermektedirler.Bilişim Teknolojileri, Finans, Telekom ve İnşaat sektörleri etkili proje yönetimi tenikleri uygulamaya çalışmaktadır.

Bununla birlikte PMI’ya kayıtlı Türkiye bölge derneği kurulmuş  (PMI Turkey Chapter) ve PMBOK 4. baskı Türkçe’ye çevirilmeye başlamıştır. (Türkçeleştirme çalışmalarını ayrı bir yazı olarak paylaşacağım) Bu çalışmanın Mart ayının sonunda tamamlanması hedeflenmektedir. Bu çalışma tamamlanınca artık PMI web sitesinden Türkçe PMBOK dokümanı üyeleri tarafından indirilebilecektir.

İnşallah birkaç yıl içinde Türkçe PMP sınavını alabilmek mümkün olacak. Vurguladığım gibi ayrı bir yazı ile ayrıntılarını burada paylaşacağım. Benim ideal düşüncem Türkiye’de proje yönetimi disiplinin yaygınlaşması ve hatta Türkiye’nin kendi metodolojisini hazırlayabilmesi… Bu hedefe ulaşmak için büyük kurumların ve devletin desteğine ihtiyaç var.

Share