CAPM sertifikası ve Türkiye

2008 yılının Aralık ayında, CAPM (Certified Associate Project Manager) sertifikası ile ilgili bir yazı yazmıştım. Bu sertifika için PMP’de istenilen 4500 saat tecrübe yerine 1500 saat proje tecrübesi isteniyor, PMP’deki gibi proje yönetmiş değil projenin içerisinde yer almış kişiler başvurabiliyor. PMP’den önceki adım… Dünyadaki CAPM sayısını ve CAPM sertifikasına sahip kişilerin listesine ulaştım. Bugün itibarı ile, 2004 yılından bugüne, toplam 1000 kişi CAPM sertifikasına sahip olmuş.

Listeye baktığınızda Arjantin, Avusturya, Bulgaristan, Şili, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Mısır,Jamaika, Litvanya, Lüksemburg, Portekiz, Tunus, Ukrayna, Uruguay’da 1’er adet CAPM var.

Diğer ülkelerdeki CAPM sıralaması:

Umman, Panama, Katar, Rusya, Sırbistan, Slovakya, İsveç 2 kişi

Endonezya, İrlanda, Kuveyt 3 kişi,

Japonya, Pakistan 4 kişi,

Norveç, Romanya, Singapur 5 kişi,

Lübnan’da 6 kişi,

Ürdün, Malezya ve İtalya, Peru, İspanya 7 kişi,

Filipinler 8 kişi,

Hollanda 9 kişi,

Polonya 10 kişi,

Yeni Zelanda 11 kişi,

İsviçre 12 kişi,

Gana 15 kişi,

Birleşik Arap Emirlikleri 16 kişi,

Suudi Arabistan 19 kişi,

Güney Afrika 27 kişi,

İngiltere, Nijerya 37 kişi

Geriye kalan büyük çoğunluk Hindistan, Amerika ve Kanada’da…

Rakamlardan görüldüğü gibi birçok avrupa ülkesinde bile iki elin parmaklarını geçmeyecek sayıda CAPM var. Listede maalesef Türkiye yok. Çevremdeki insanların hem PMP hem de CAPM olması için çaba sarf ediyorum. Herkes PMP olmayı daha çok istiyor ve ona yoğunlaşıyor. Fakat CAPM olabilecek kişiler de var ama maalesef talep görmüyor. Listeden de gördüğümüz gibi diğer ülkelerde de benzer bir durum var, pek talibi yok. Özellikle üniversiteden yeni mezun olmuş, 1-2 yıllık tecrübesi olan kişilere CAPM’yi öneriyorum. Daha önce de Türkiye’de CAPM duymamıştım ve bugün ulaştığım liste ile bu kesinlik kazandı.

Daha önceki bir yazımda belirtmiştim, Türk Telekom sponsorluğunda PMBOK Türkçe’ye çevirildi, ben de danışma kurulunda bu çeviriye destek oldum. Şu anda baskıda ve 1-2 ay içerisinde piyasaya çıkacak. PMI Türkiye chapter’ı aynı zamanda PMP sınavlarının Türkçe yapılabilmesi için PMI ile görüşüyor. İnşallah 2010’da sınavı Türkçe alabileceğiz. Türkçe PMBOK hem PMP hem de CAPM sayısının artmasına destek olacaktır diye düşünüyorum. PMI Türkiye chapter’ı PMP sayısının artması için çaba sarf edecek. CAPM’ler için de çaba sarf edilecektir. Bizler de çabamızı sürdürerek destek olmaya çalışacağız. Proje Yönetimi bilinci yayıldıkça umarım CAPM olmak isteyenler de çıkacaktır.Türkiye’ye de CAPM gerekiyor. Bakalım ilk CAPM kim olacak 😉

Bugün, 02.09.2009, bu yazıma Erdem Seherler bir yorum yazmış ve Türkiye’de CAPM sertifikasına sahip kişilerin olduğunu (5 kişi) vurgulamış hatta bir kişinin soyadını vermiş. Soyadını kullanarak tekrar sorguladım ve Türkiye’den bu kişinin 2007 yılında CAPM sertifikasını almış olduğunu gördüm. Ben CAPM listesine PMI’dan % (wildcard) kullanarak ulaştım ama sanırım bir sorun olmuş ki bütün listeye ulaşamamışım. Erdem’e teşekkür ediyorum.

Bu durumda bizde de CAPM sayısının artması gerekliliğini tekrar vurguluyorum ama yazımın en son cümlesinin, “Bakalım ilk CAPM kim olacak”, geçerliliği kalmıyor…

Share/Save/Bookmark

Share