PMP Sınavına Nasıl Hazırlanmalıyım?

Bu konuda vakit buldukça eğitim veren bir kişi olarak tecrübemi ve önerilerimi paylaşmaya çalışacağım. Bu sınava hazırlanmak için neler yapmak gerekiyor? PMP sınavı, 4 saat sürüyor ve çoktan seçmeli 200 sorudan oluşuyor. Proje Yönetimi konusunda tecrübeli olabilirsiniz, yıllardır bu mesleği sürdüyor olabilirsiniz. Fakat sınavı geçmek için maalesef bu yeterli değil. Proje Yönetimi konusuna PMI’nın yaklaşımı ile bakmak gerekiyor. Bunun için de PMBOK dokümanını okumanız, çalışmanız gerekiyor. PMBOK, indeks dahil 459 sayfa. Sınavda karşınıza çıkan kapsam yönetimine ilişkin soruları tecrübelerinize dayanarak çözemiyorsunuz. Tecrübe tabii  ki çok önemli ama sınava hazırlanıyorsanız tecrübenizi bir kenara bırakıp PMBOK’a göre hazırlanmanız gerekiyor.

Peki hazırlık için PMBOK yeterli mi? Değil. Yardımcı kitaplardan da destek almak gerekiyor. Yardımcı kitaplar 2 noktada destek oluyor. PMBOK içerisinde yer almayan ama sınavda çıkabilen bazı beklenmedik (out of blue) soruları cevaplamanız için gereken bilgileri içeriyorlar. Diğer nokta da çalışmaya başladığınızda PMBOK’ı okumak bir süre sonra sıkıcı gelebiliyor. Bunun nedeni kullandığı dil. Dil derken konuyu anlatım şekli. Bu yardımcı kitaplar akıcı ve anlaşılır bir dille konuyu anlamanızı kolaylaştırıyor.  30 Haziran 2009 öncesinde 2005’ten beri kullanılan PMBOK 3.baskı vardı ve dili ağırdı. Şu anda PMBOK 4.baskı gündemde ve dili oldukça anlaşılır.

Sınava girebilmek için 35 saat proje yönetimi eğitimi ve minimum 3 yıl içinde 4500 saat tecrübe göstermek gerekiyor. Diğer bir konu da sınavı şu anda Türkçe alamıyorsunuz. Ana diliniz dışındaki bir yabancı dil ile girmek durumundasınız. 200 soru içinde saniyeler içinde cevap verebileceğiniz kısa sorular olmakla beraber cevaplamak için daha uzun süre gerektiren oldukça uzun paragraflar halinde sorular var. Sınavı İngilizce alacaksanız dile okuma/anlama çerçevesinde hakim olmanız gerekiyor. Bu arada PMBOK 4.baskı Türk Telekom’un sponsorluğunda Türkçeye çevirildi. Konuları kendi dilimizde anlamak isterseniz ona da bakmanızı öneriyorum. Daha önce yayınladığım Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu (PMBOK 4 Türkçe) yazımda bu kitabı edinmeniz için gerekli e-posta adresini verdim.

Kafa olarak kendinizi hazırladınız, bu sınava girip PMP olacaksınız. Her şey güzel, istek var, heyecan var. Peki nasıl hazırlanacağız? Artık öğrenci değiliz. Evlendik, belki çocuklarımız oldu, işimiz var günlerimiz çok yoğun geçiyor. Ev’e karşı sorumluluklarımız var. Hafta sonları ev ya da çocuklarla ilgili programlar var. Nasıl olacak? İş’in zor tarafı işte burada. 459 sayfa PMBOK, 500-600 sayfa yardımcı kitap, bir de soru çözmek gerekiyor. Kişiden kişiye ve tecrübeye göre değişmekle beraber 80-120 saatlik bir hazırlık çalışması gerektiğini düşünüyorum. Eşinizden, çocuğunuzdan belli bir süre için izin istediniz ve her gün 2 saat sınava hazırlık için ayırdığınızda en azından 40 günlük bir çalışmadan bahsediyoruz. Gerçekten kolay değil.

Çalışma metodolojisinden bahsedelim. PMBOK temel kitap. Bu kitabı min 2 kere okumak gerekiyor. Çünkü terminoloji, süreçler arasındaki ilişki 2 defa okuyunca oturuyor. Bir sürecin çıktısı diğer bir sürecin girdisi. Toplam 42 sürecin girdi-araç ve teknik-çıktı’larını ezberlemek pek mümkün değil. Ama 2 defa okuduğunuzda bu bilgiler kafanızda oluşmaya ve oturmaya başlıyor. Yardımcı kitaplar neler? Burda bahsedeceğim yardımcı kitapları Türkiye’de kitapçılarda bulamıyorsunuz. amazon’dan getirtebilirsiniz ya da varsa bir arkadaşınızdan alabilirsiniz. Yardımcı kitap olarak Rita Mulcahy’nin PMP Exam Prep, Sixth Edition: Rita’s Course in a Book for Passing the PMP Exam, Andy Crowe’un The PMP Exam: How to Pass on Your First Try, Andrew Stellman’ın Head First Pmp: A Brain-Friendly Guide to Passing the Project Management Professional Exam, Kim Heldman’ın PMP Project Management Professional Exam Study Guide, Includes Audio CD amazon’da bulabilirsiniz. Farklı tarihlerde baskısı çıkan başka kitaplar da var. Bu kitaplar içinde dünyada en poüler olanı Rita Mulcahy’nin hazırlık kitabı. PMP sınavına hazırlananlar bu kitabı mutlaka okur. Rita’dan sonra popüler olan ise Kim Heldman. Rita, tamamen sınava odaklı reçete gibi bir kitap. Okuması kolay ve dili anlaşılır. Burda yazdığım diğer kitaplar da hazırlık için insanlar tarafından kullanılan kitaplar. Ben eğitim verdiğimde Rita ve Kim’in kitaplarını öğrencilerime öneriyorum.

Metodolojiye tekrar döneyim. İlk önce PMBOK okuma, sonra Rita. Bu ikisi bittikten sonra 200 soruluk bir deneme sınavı. Ben www.pmstudy.com adresinde bulunan free testi öneriyorum. Bu test PMBOK’ı ne kadar kavradığınızı ölçer. Sonra 10 gün boyunca her gün 30-50 soru çözüp eksiklerinize PMBOK’tan bakın. Daha sonra tekrar PMBOK ki bu defa daha hızlı okuyacaksınız. Zamanınızı iyi kullandıysanız Kim Heldman’ın kitabını PMBOK’tan sonra okuyabilirsiniz. Kim’i okumak olmazsa en azından sorularının çözülmesini öneriyorum. Nedeni Kim’in soruları Rita’dan daha zor. Bir de küçük bir not: Her gün çalışmanızı tamamladıktan sonra, uykuya geçmeden önce 10-15 dakika PMBOK’taki glossary bölümünü hızlıca taramak terimlerin kafanıza yerleşmesine yardımcı oluyor.  Sınav tarihine 2 hafta kala her gün 30-50 soru ve mümkünse 2 tane daha 200 soruluk test almakta fayda var. Yanlış cevaplarınız için tekrar PMBOK’a ve yardımcı kitaplara dönüp doğrusunu öğrenerek çalışmaya devam edebilirsiniz. 200 soruluk testler önemli. İnsanın kendisini ölçmesi gerekiyor. 4 saat az bir süre değil. 2 saat geçince kendinizi nasıl hissediyorsunuz bunu önceden bilirseniz önlemlerini almak mümkün. Sınavın kolay tarafı, formüle dayalı matematiksel sorular kolay. Zor tarafı “best”, “most” kullanılan bütün seçeneklerin doğru olduğu ama en doğru olanın sorulduğu sorular. Soru çözmek için de soru bankasına ihtiyaç var. Google’da arama yaparsanız birçok link bulacaksınız. Internet’te free birçok soru bulabilirsiniz ama tabiri yerinde ise çöplük, soru kirliliği. Derli toplu bir soru bankası için para verip satın almak en iyisi. Aldığınız deneme sınavlarından %75-80 başarıyı yakalamaya başladığınız zaman artık gerçek sınava hazırsınız. Bu çizdiğim çerçevede hazırlanan öğrencilerimden sınavı geçemeyen olmadı, hepsi ilk girişlerinde sınavı başarıyla geçtiler.

Burada yazdıklarım dışında bilgi almak isteyenler olursa e-posta adresimden bana ulaşabilirler ya da bu yazıma comment ekleyebilirler. Hepsine cevap vereceğim. Sınava hazırlanan herkese başarılar diliyorum.

Share


Share