Proje Yönetimi bir meslek mi?

Bu konuda anketi hazırlayıp yayınladım ve ardından yazmaya başladım. Bakalım bizler bu konuya nasıl bakıyoruz? Bilişim sektörüne girdiğim zamandan bu yana hep “proje” içerisinde oldum, hayatım projeler ile geçti ve devam ediyor. Türkiye’de projeler hangi metodoloji(ler) kullanılarak yönetiliyor? Projeler başarılı mı? Zamanında, bütçesinde ve istenilen kalitede tamamlanıyor mu? PMI, PRINCE2, IPMA vb gibi dünyada standard olmuş ve kurumsallaşmış yapıların yıllardır ortaya koyduğu bilgiler, yöntemler baz alınarak proje yönetimi metodolojisi oluşturmuş ve kullanan kaç firma var ülkemizde? Bu soruların cevapları aşağı yukarı belli. Hemen herkes aynı cevapları verecektir. Bizde projeler “hadi koçum” metodolojisi ile yönetiliyor ki içinde bulunulan işin proje olup olmadığı bile bilinmiyor. Projelerin büyük çoğunluğu başarısız, zamanında – bütçesinde tamamlanmıyor. Birçok kişi, proje ile operasyon arasındaki farkı bilmiyor. Projeyi nasıl yöneteceğini bilmiyor. Risk analizi yapılmıyor. Ben bu konuya “proje yönetimi bilinci” eksikliği olarak bakıyorum. Kurumsallaşmış büyük firmalar projelerinde bir metodoloji uygulayarak projelerini, bilinçli, yönetiyorlar. Fakat birkaç büyük kurum dışında proje yönetimi bilinci var demek doğru değil. Bu bilincin küçük büyük bütün şirketlere yayılması gerekiyor.

Hindistan’ın yazılım konusunda 5 sene içinde 50 milyar $ gelir getirecek noktaya gelmesinin ana sebebinin “proje yönetimi” konusuna verdikleri önem ve bu konudaki bilinci arttırarak disipline olduklarını okumuştum. Bizde de bu konuda bilincin artması gerekiyor. Daha çok sertifikalı profesyonele ihtiyaç var. Ülkemizde kaç tane PMP, Prince2 Practitioner var? Toplasanız 400’den fazla değildir. Daha önceki bir yazımda vurgulamıştım “proje yönetimi” konusunda yüksek lisans programları da açılmalı. Bu konuda yüksek lisans yapmış insanlara ihtiyaç var.

Proje Yönetimi bir meslek mi? Evet bir meslek. Dünyada yaklaşık 15 milyon kişi bu işi profesyonel bir meslek olarak yapıyormuş. Ben kendi adıma proje yönetimi bilincinin artması adına zaman zaman hem eğitim vererek hem de çevremdeki insanlar ile bu konu hakkında konuşarak çaba sarf ediyorum ve etmeye devam edeceğim. Son zamanlarda eğitim verdiğim insanların da çevrelerine bu konuyu yaymalarını tavsiye ediyorum. Cem Yılmaz’ın dediği gibi “eğitim şart…”

Share