Sertifikalar

Evet, artık hayatımızın hemen hemen her noktasında sertifikalar var. Yıllardır Bilişim ve Telekomünikasyon sektöründe çalışıyorum şimdiye kadar gördüğüm, duyduğum sertifika sayısı 100’ü geçmiştir herhalde. Teknik olarak çalışan kişiler için bir sürü sertifika var. Benim mezun olduğum zaman böyle değildi. Şimdi mezun olanlar sertfikaları almak için çaba sarf ediyorlar. Niye?

Bu sertifikaların uluslarası geçerliliği var. Dünyanın herhangi bir yerinde tanınıyor. Bulunduğunuz ülkedeki en iyi üniversiteden mezun olmanızın bir esprisi yok. Dünyaca adı bilinen Amerika’daki MIT, Stanford, Harvard gibi okullardan mezun değilseniz üniversitenizi tanımıyorlar. Diplomayı almak için yıllarınızı vermişsiniz, çalışmışsınız ama dünyaya açılmak istediğinizde diplomanız yeterli olmuyor.

Peki aldığınız sertifika sizi o konuda uzman yapıyor mu? Elbette yapmıyor. Ama o sertifikayı elinizde bulunduruyor olmanız bir pozisyon için eleman seçiminde sizi bir adım öne çıkartıyor. Bu böyle…

Sertifikalar konusunda dünyaya baktığınız zaman Çin gibi, Hindistan gibi nüfusu büyük olan ülkelerde yaşayan kişilerin bu sertifikaların peşinde koştuklarını görüyorsunuz. Görünen o ki hangi konuda uzmansanız, çalışıyorsanız o konuya ilişkin sertifikayı almakta fayda var. Ben de 40 yaşımdan sonra sertifikalara yöneldim.


Share


Share